Blog Single

Vissen op de oostkant Douwelerkolk vanaf 1 januari 2023

De Douwelerkolk wordt al jaren gebruikt door de sportvisserij. Iedere vispashouder mag hier vissen maar dit is alleen toegestaan vanaf het zuidwest strandje. Daarmee blijft een groot deel van het water niet benut. Aanvullend op de sportvisserij wordt er veel gewandeld, al dan niet met (loslopende) honden.

In 2020 is er een groep karpervissers opgestaan uit onvrede over het beheer van de Deventer stadswateren. Sportvisserij Oost-Nederland heeft deze groep samengebracht met de Deventer Hengelsportvereniging en sinds 2021 gaat deze groep vissers verder onder de vlag van de vereniging als karpercommissie. Een vraag die naar voren kwam in deze commissie is waarom er niet gevist mocht worden aan de oostzijde van de Douwelerkolk. Dit blijkt te zijn opgenomen in de huurovereenkomst (2016) met de gemeente Deventer en heeft te maken met de ecologische waarde van de kolk en de eventuele verstoring die sportvissen met zich mee kan brengen. Na een aantal gesprekken met de gemeente werd er een opening gevonden om de vismogelijkheden uit te breiden. Sportvisserij Oost-Nederland heeft de KSN regio Zwolle gevraagd het vissen langs de oostelijke zijde te coördineren door vijftig speciale vispassen uit te geven. Deze pilot wordt in eerste instantie gestart voor de duur van een jaar, met aan het eind van het jaar een evaluatie. Met een speciale vispas mag er vanaf 1-1-2023 dus ook gevist worden op de oostelijke zijde van de plas!

De KSN regio Zwolle: “De KSN regio Zwolle is gevraagd met een voorstel te komen om de bovengenoemde coördinatie op te pakken, zoals wij dit ook doen bij Bussloo en de Stobbeplas. Als vereniging staan we garant voor een duurzaam karperbestand en behoud of uitbreiden van vislocaties. Omdat dit een flinke uitbreiding van de vismogelijkheden geeft op het water hebben we het in belang van de karpervissers uit de regio dit aangepakt voor een proefperiode van een jaar, gevolgd door een evaluatie”.

Voorwaarden speciale vispas

Het lidmaatschap voor de speciale vispas brengt voor de sportvisser geen extra kosten met zich mee. Als tegenprestatie verwachten we dat de pashouder aanwezig is tijdens minimaal één van de opruimdagen. Verder is het verplicht om een vuilniszak bij je te hebben en daarnaast is het verplicht om je ontlasting op te ruimen. Zorg dus voor een eigen toiletvoorziening of houdt het eenvoudig en begraaf je ontlasting inclusief toiletpapier goed met een schepje. Er is ter plaatse geen mogelijkheid voor het legen van een chemisch toilet, dus dat dien je thuis te doen.

Aanvragen speciale vispas

Sportvissers die geïnteresseerd zijn in een speciale vispas kunnen deze aanvragen vanaf 1 december 2022 door het aanvraagformulier hieronder - volledig ingevuld met recente pasfoto/selfie - te e-mailen via de contactpagina (uploaden bestand).

Aanvraagformulier Word/Docx Aanvraagformulier PDF
Download het formulier sla het op op je apparaat. Vul het formulier in, sla het wederom op. En verstuur het via de contactpagina middels Upload bestand naar ons.
Je kan ook je pasfoto/ selfie op deze wijze aan ons mailen.
Blog Single